Неврологія

Неврологія – наука, про структуру та функцію нервової системи ,яка вивчає закономірності розвитку , методи дослідження нервової системи залежно від віку.

Дитячий невролог – лікар ,який проводить профілактику ,діагностику, лікування НС базуючись на віковій  еволюції структур і функцій мозку. В кожному віковому періоді є критерії , які визначають межі між нормою та патологією.

Цілями дитячого невролога є вивчення онтогенезу нервової системи дитини , відповідність розвитку нервово-психічних функцій вікові та  виявлення причин затримки чи змін в розвитку.

Щоб всебічно оцінити темпи розвитку малюка, батьки повинні відвідати дитячого невролога в 1 місяць, в 3 місяці, в 6 місяців і в 1 рік. З року до трьох років дитину треба приводити на огляд раз на півроку. До 6 років слід приходити до лікаря  хоча б раз на рік та в підлітковий період 13-14 років, це за умови, що в цілому у дитини все добре.

Можна і потрібно звернутися до лікаря, якщо дитина легко і швидко збуджується , важко заспокоюється, погано спить, погано їсть, погано набирає вагу, наявні судоми, взагалі часто і сильно плаче без причин. Тремтіння кінцівок і підборіддя у малюка в період новонародженості та раннього віку також може бути ознакою проблем з нервовою системою. Іноді,  подібні явища характерні і для абсолютно здорових діток, тому це питання має вирішувати тільки фахівець.

Наступний «критичний» період, в який дитині потрібна консультація невролога, — це вік 3 роки. До цього моменту у багатьох дітей виникають різні невротичні стани — з’являються страхи, нав’язливі мимовільні рухи (зітхання, моргання очима, покашлювання, без простудного захворювання), порушення сну, головні болі.

 У 4-5 років частими причинами звернення до невролога стають енурез, порушення мовного розвитку та координації. Вкрай важливо усунути їх до того моменту, як дитина піде в школу. Адже в шкільному періоді його «чекають» інші невротичні розлади, пов’язані в першу чергу із збільшення навантаження.

Уважне ставлення до розвитку дитини, її скаргам, поводженню, сну, особливостям мови і своєчасне відвідування дитячого невролога дадуть можливість максимально ефективно виявити і вирішити проблеми, що виникають на життєвому шляху маленької людини

Запис на прийом

Не зволікайте, всі хвороби лікуються легше, якщо почати лікування якомога швидше.